Titus Bartholomeus
Plenair
14:30 - 15:00

Inloop en ontvangst

U kunt zicht registreren en collega's ontmoeten onder het genot van koffie / thee met wat lekkers

Plenair
15:00 - 15:20

Opening door de dagvoorzitter

Lobregt is een prominent KNVvK-lid en mede-eigenaar van adviesbureau Sparkling Projects. Hij is specialist in industriële koudetechniek en energie- en milieusubsidies. Als ontwerper van technische energieoplossingen laat hij zich graag uitdagen door opdrachtgevers die innovatie willen inzetten om zuiniger en milieuvriendelijker om te gaan met energie. Volgens Lobregt zijn veel oplossingen achteraf gezien zo eenvoudig, dat het even duurt voordat je beseft: dit was nu innovatie

 

Steven Lobregt (KNVvK en Sparkling Projects

Lobregt is een prominent KNVvK-lid en mede-eigenaar van adviesbureau Sparkling Projects. Hij is specialist in industriële koudetechniek en energie- en milieusubsidies. Als ontwerper van technische energieoplossingen laat hij zich graag uitdagen door opdrachtgevers die innovatie willen inzetten om zuiniger en milieuvriendelijker om te gaan met energie. Volgens Lobregt zijn veel oplossingen achteraf gezien zo eenvoudig, dat het even duurt voordat je beseft: dit was nu innovatie.

Plenair
15:20 - 15:40

Magnetische koeling

Ekkes Brück is professor aan de TU Delft en een autoriteit op het gebied van magnetische koelen. Hij zal uitleggen wat de principes van deze manier van koelen zijn, de mogelijkheden en de nadelen (zoals de kosten). Hij gaat in op de twee prototypes die hij heeft gebouwd en die goed functioneren. Uit een onderzoek blijkt dat de wereldmarkt van magnetische koeling de komende jaren fors groeit, maar zal, met een verwachte 138 miljoen euro in 2023, toch nog relatief klein blijven.

Ekkes Brück

Brück is, hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, en een autoriteit op het gebied van magnetische koelen. Vorig jaar sleepte hij de FOM Valorisation Prize 2016 in de wacht voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van magnetocalorische koeling. Hij kreeg daarvoor een bedrag van een kwart miljoen euro overhandigd.

Plenair
16:50 - 17:10

Voorbeeld van een innovatief project: Snowworld

Na een lang voortraject heeft Snowworld in Zoetermeer twee jaar geleden een nieuwe ammoniak-koelinstallatie gekregen. Daarmee wordt 30 tot 35 procent bespaard op energiegebruik ten opzichte van de oude installatie. De restwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van diverse ruimtes en processen. Een deel van de energie is afkomstig van zonnepanelen op het dak. Dit project is geselecteerd omdat het een goed voorbeeld is om energie te besparen door diverse moderne technieken te integreren

Ernst Berends

Ing. Berends is Application Engineer Technology & Innovation bij GEA Refrigeration. Hij is een actief lid van de KNVvK en zit onder meer in de redactie-commissie van RCC K&L. Door de jaren heen is Ernst Berends bij vele projecten betrokken geweest, waaronder de nodige ijsbanen, die vanwege de phase-down en uitfasering van koudemiddelen plus energiebesparing op nieuwe koelinstallaties / systemen overgingen. Zo ook bij Thialf en de recente verbouwing van Snowworld Zoetermeer, waarbij ook een nieuw en energiebesparend koelsysteem werd geïnstalleerd.    

Plenair
16:00 - 16:30
17:30 - 18:00

Break

Even opladen met een hapje en een drankje en bijpraten met collega's. Ook onze partners staan er met een informatie stand

Plenair
16:30 - 16:50

Mogelijkheden van hydraat slurry

Meer dan 10 procent van ons voedsel wordt verspild omdat de maximale houdbaarheid overschreden is. Essentieel voor de houdbaarheidsperiode is de snelheid waarmee producten in het productieproces ingekoeld worden. Hoe lager het kiemgetal als het product op temperatuur is, des te langer de bewaarperiode. Hydraat slurry kan daarbij helpen; het is een mengsel van hydraatkristallen en een water-oplossing. De wateroplossing zorgt ervoor dat de kristallen verpompt kunnen worden en daardoor bijvoorbeeld als medium voor snel-inkoelprocessen van versproducten, maar ook in airconditioningsystemen, toepasbaar zijn. CO2 -hydraten worden gevormd uit een oplossing van CO2 in water. Een belangrijk pluspunt van de kristallen is dat ze relatief veel energie kunnen opnemen (de smeltwarmte is groter dan de smeltwarmte van ijs!). Door deze slurry op levensmiddelen te sproeien, kan het afkoelproces een factor drie korter worden en kan microbiële groei significant gereduceerd worden. Gezien dat de kristallen gevormd worden bij 7-8 oC, kan de primair koelinstallatie met aanzienlijk hoger verdampingstemperatuur werken waardoor energie besparingen tot 42 procent gerealiseerd kunnen worden. Ook de CO2-emissies veroorzaakt door de koelinstallatie worden aanzienlijk gereduceerd. De productie van CO2-hydraten vergt speciaal apparatuur. Een consortium van koeltechnisch bedrijven werkt sinds een aantal jaar aan de ontwikkeling van een continue productie proces. De voortgang wordt toegelicht.

 

Carlos Infante Ferreira

Dr. Ir. Carlos Infante Ferreira is universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Delft. Sinds 2009 werkt hij aan de ontwikkeling van verpompbaar hydraat slurries, beiden voor toepassingen in de airconditioning en koeltoepassingen, met ondersteuning vanuit de Koudegroep Delft-Wageningen. Recentelijk is Hongxia Zhou gepromoveerd op dit onderwerp. Haar proefschrift is te vinden onder https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid%3A76fc37fb-a33e-4c17-a48f-01bbaac72377?collection=research . Bij de besproken ontwikkelingen zijn IBK, Bronswerk Heat Transfer, Wijbenga, Pentair Haffmans, Hollander Techniek , Sparkling Projects, Grolleman en Uniechemie betrokken.

Plenair
15:40 - 16:00

Thermo akoestische warmtepomp, hoe werkt dat precies?

ECN ontwikkelde de thermo-akoestische warmtepomp dat nu door het bedrijf Bleu Heart Energy op de markt gezet. In plaats van een koudemiddel werkt de thermo-akoestische warmtepomp met helium. Een compressor met deze stof erin wordt een geluidsgolf in een drukvat samengedrukt en geëxpandeerd. Als je de golf samendrukt komt er warmte vrij. Net zoals een ventiel warm wordt als je een fietsband oppompt. De thermo-akoestische warmtepomp kan zowel warmte als koude leveren en is geheel elektrische aangedreven. Een voordeel is dat de warmtepomp lineair stuurbaar is en niet beperkt is in zijn temperatuurlift. Hartman gaat nader op de techniek en de toepassingen in.

Roelof Schuitema, technisch directeur voor Blue Heart Energy

Roelof werkt zijn hele werkzame leven al op het gebied van duurzame energie. Hij studeerde Technische Natuurkunde in Groningen en deed in het verleden wetenschappelijk onderzoek aan zonnecellen. Daarna heeft hij ruime ervaring opgedaan op het gebied van duurzame energie in de bebouwde omgeving bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Van monitoring, testen van installaties in testwoningen tot thermo chemische warmtemopslag. Roelof is 43 jaar, woont met zijn vrouw en tweeling in Amsterdam in een collectief ontwikkeld duurzaam pand voorzien van een WKO installatie.

Plenair
17:10 - 17:30

Ontwikkelingen van hoge temperaturen warmtepompen

Hogetemperatuur warmtepompen zijn niet nieuw op de markt, toch is de toepassing nog volop in ontwikkeling waardoor dit onderwerp voor dit congres hebben uitgekozen. Als spreker hebben we Kenneth Hoffmann van uitgekozen. Hij is werkzaam bij GEA en heel goed op de hoogte van de ontwikkelingen hogetemperaturen warmtepompen, zoals de intrede van natuurlijke koudemiddelen en commerciële toepassingen.

Kenneth Hoffmann

Nadat de Deen Hoffmann in 2000 afstudeerde aan een technische universiteit in zijn land begon hij als consultant met als specialiteit het koelen van levensmiddelen. Daarna volgende banen bij industriële koelbedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2013 is hij warmtepomp product manager bij GEA Process Technology Center Hierin werkt hij onder meer aan de ontwikkeling van industriële warmtepompen. Hij heeft door de jaren heen een ruime kennis van industriële ammoniak warmtepomp gekregen, inclusief de applicaties. Het gaat om capaciteiten van 200 kW tot 40.000 kW, met toepassingen op het gebied van zuivelproducten, voedselverwerking, gecombineerde warmtekracht en grondbron warmtepompen. In de afgelopen jaren heeft Hoffman diverse artikelen en technische documenten over high efficiency industriële warmtepomp toepassingen gepubliceerd.

Plenair

Pauze gelegenheid tot netwerken

Plenair
18:00 - 18:20

Nieuwe hoog efficiënte afscheider

De WITT HAD is een nieuwe unieke en hoog efficiënte compactafscheider van Wijbenga. De afscheider is verkrijgbaar in drie afmetingen en garandeert een optimale afscheiding. Een goede droge zuigleiding voorkomt vloeistofslag en is noodzakelijk om het rendement en levensduur van de compressoren te verhogen. De HAD kan, zonder al te grote aanpassingen in het bestaande leidingwerk, gebruikt worden als een betrouwbare naafscheider op bestaande systemen. Hierdoor kan de vulling van de beschikbare afscheider maximaal verhoogd worden. Daarnaast kan de HAD gebruikt worden als extra afscheider in systemen met een lage vulling (b.v. DX-systemen) of bij andere toepassingen waar een compacte hoogwaardige afscheiding gevraagd wordt. De HAD kan voor alle gebruikelijke koudemiddelen gebruikt worden (inclusief NH3 en CO2). De standaard ontwerpdruk is 16 bar, maar optioneel kan de HAD ook geleverd worden met 25 of 40 bar ontwerpdruk.

Jeroen Schröer

Schröer is zijn loopbaan begonnen als service engineer bij een koudetechnisch installateur. Met een flinke dosis praktijkervaring met industriële koudeinstallaties maakte hij in het jaar 2000 de overstap naar Wijbenga. Jeroen is sinds 2008 directeur van Wijbenga en adviseert u graag over de juiste strategie in het toepassen van natuurlijke koudemiddelen. Lid van de projectgroep KANS (de denktank/adviseur van de NVKL met vooral het vizier gericht op innovatie en kennisoverdracht) en de examencommissie KliQ (het certificeringshuis voor persoonscertificering in de sector Koudetechniek en Klimaatbeheersingen).

Plenair
18:20 - 18:40

Adiabatische voorkoeler voor CO2-koelsystemen

Tijdens het in mei gehouden RCC|K&L-congres werd de innovatieprijs toegekend aan Oxycom voor haar product IntrCooll, een efficiënte en energiebesparende methode voor het koelen van grote bedrijfsruimtes. Ditmaal brengt het bedrijf uit Raalte PreCooll , waarmee CO2-koelers efficiënter worden gemaakt en er tot wel 30 procent aan energie kan worden bespaard. Het werkt als volgt: de meeste koelmiddelen die worden gebruikt in koelers staan hun warmte af door middel van condensatie. Dit wordt een subkritisch proces genoemd. Voor CO2 ligt het kritisch punt echter bij een relatief lage temperatuur: 31 °C. In de praktijk betekent het dat bij buitentemperaturen boven de 25 °C het koelproces transkritisch verloopt. Doordat er dan geen condensatie meer ontstaat, kan de koeler minder koelvermogen leveren en gaat de efficiëntie omlaag. PreCooll zorgt ervoor dat onder vrijwel alle omstandigheden de buitenlucht tot onder de 25 °C wordt gekoeld, waardoor het koelproces steeds subkritisch verloopt en het energieverbruik geminimaliseerd wordt. Inmiddels is bij een groot aantal supermarkten de CO2 koeler voorzien van een OXYCOM PreCooll installatie.

Hans Reinders

Reinders is directeur van het bedrijf Oxycom uit Raalte. Met zijn klimaatsysteem IntrCooll werd hij eerder dit jaar winnaar van de KNVvK Innovatie Award. Dit is een systeem dat werkt op basis van verdampingskoeling. In die techniek is Reinders een pionier met vele jaren ervaring. Aanvankelijk liet de belangstelling uit de markt te wensen over, maar nu duurzaamheid overal hoog op de agenda staat groeit de vraag naar verdampingskoeling en heeft Reinders klanten over de hele wereld verworven.

Plenair
18:40 - 19:00

Innoveren met je bedrijf. Hoe pak je dat aan?

Innovatie is dagelijkse kost voor Titus Bartholomeus. Hij wordt door bedrijven ingehuurd om producten en systemen te bedenken en/of verbeteren. De vraag naar externe hulp, is omdat; of net dat stukje specialisatie ontbreekt, of er geen ruimte is om de eigen medewerkers eraan te laten werken, of men vastdenkt en daardoor de probleemstelling niet helder boven tafel gebracht krijgt. Voor innovatie is het volgens hem belangrijk om onbevangen naar een probleem te kijken, zoals een kind zou doen. Nieuwsgierigheid en durf zijn naast een gedegen kennis, de belangrijkste factoren om tot intuïtieve ideeën te komen. Daarna komt doorzettingsvermogen, of zoals Edison zei; “innovatie is 1% inspiratie en 99% transpiratie.

Titus Bartholomeus

Titus Bartholomeus

Titus Bartholomeus startte 10 jaar geleden het bedrijf Thermass innovations, met als specialisatie product- en systeeminnovatie, onder meer gericht op koeltechnische installaties. De klanten zijn fabrikanten van koeltechnische systemen en componenten over de hele wereld. Bartholomeus kwam tijdens het afstuderen aan de hts-werktuigbouw in contact met de koeltechniek, zijn afstudeerleraar was een voormalig manager van Grenco. Voor de Charpy proeven, ontwikkelde hij een werkende tweetraps-compressor en bijbehorend koelsysteem met succes en studeerde daarmee als eerste student in de geschiedenis van de Hoge school met cum laude af. Dat resulteerde in een baan aanbod als projectingenieur, indertijd projecteur geheten voor Grenco Born. De HTS-W studie volgde na het afronden van de tweejarige stage op zee als scheepswerktuigkundige en stuurman grote handelsvaart. Bij Grenco werd hij in de gelegenheid gesteld om innovatieve koelsystemen te ontwerpen. In 1987 kwam de vraag van een klant of Grenco ook een stof(bacterie)vrije koelruimte wilde ontwerpen. Na een drie maanden durende avond zelfstudie, was het zover. Dat succesvolle ontwerp, leidde tot het aanbod om een bedrijf in cleanroominstallaties te gaan leiden en uitbreiden. Na twee jaar werd een nieuwe uitdaging opgepakt bij Th Witt Kaeltemaschinenfabrik in Aken en werden diverse nieuwe producten en systemen voor de industriële koudetechniek ontwikkeld en in de markt gezet. Grenco bleef geïnteresseerd en zo kwam hij in 1996 weer terug als chiefengineer(technisch directeur) van Grasso international, het vroegere Grenco. In hetzelfde pand zat ook Grasso Products, waar op dat moment de behoefte was aan innovatie van het proces technische (koeling en oliehuishouding) in- en om de zuigercompressoren, ook voor de schroefcompressoren van Grasso Berlijn. Stukgelopen onder de voortdurende organisatorische veranderingen (gaat het nog wel over het te maken product?) besloot Bartholomeus om op 48 jarige leeftijd zich alleen nog met ontwikkeling bezig te houden, en dat als zelfstandige.

Plenair
19:00 - 21:00
19:00 - 21:00

Afsluiting & Borrel

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.